INVENTS



INVENTS....


1. L'estufa: Diversos sistemes de tancar el foc s'han utilitzat des de l'antigor. Els grecs antics feien servir un tipus d'estufa anomenada hipocaust i el laconicum romà, també són de concepció antiga l'estufa russa i l'alsaciana de ceràmica. L'estufa tancada ha estat sempre més popular en els països del nord d'Europa i els Estats Units que a la resta. Dickens les qualificava de monstres candents i Oscal Wilde de decorats que irradïen calor en el centre de l'habitació. Entre les innovacions més importants es troba l'estufa metàl·lica patentada per Benjamin Franklin el 1742.


2.Les escales mecàniques: Va ser inventada el 1897 per Jesse W. Reno, a Nova York, Estats Units. Charles Seeberg  va desenvolupar encara més les idees de Wheeler que, juntament amb la Otis Elevator Company , van usar les millors idees de Reno i de Seeberg. El resultat va ser la creació de l'escala mecànica moderna.
La primera escala mecànica permanent de Catalunya es va inaugurar el 1932 a l'estació d'Aragó del Gran Metro de Barcelona (actualment Passeig de Gràcia a la línia 3). La mateixa escala havia estat anteriorment en servei a l'Exposició Internacional de Barcelona el 1929. L'empresa SEPU va obrir successivament entre 1934 i 1936 tres grans magatzems a Barcelona, Madrid i Saragossa dotats d'escales mecániques.



3.El paraigues: Segons una llegenda xinesa, el paraigua va ser inventat per Lu Mei, una jove que havia reptat al seu germà a idear alguna cosa que els protegís de la pluja. En una nit, Lu Mei va construir un bastó del qual penjaven 32 varetes de bambú cobertes de tela. La veritat és que el paraigua ja existia a la Xina al segle XI a. C. D'allí va passar a Egipte i Grècia, on va ser usat com a para-sol. Després de la caiguda de l'Imperi Romà, va desaparèixer fins a finals del segle XV, quan va ressorgir a França com a objecte de luxe. El químic escocès Charles Macintosh va presentar el 1823 el primer impermeable, que pudia a cautxú. Principals fabricants al mon:
Italia: Alviero Martini   
Regne Unit: Fox, Swaine Adeney   
Espanya: Paragüas Carballo   Alemania: Schirm Oertel   França: Ayrens, Alexandra Sojfer





4.El xumet: Christian W. Meinecke era un farmacèutic i inventor nord-americà. El 1900 va patentar un model de xumet. Tenia una tetina (peça amb forma de mugró) feta de cautxú, enganxada a una mena d’escut protector que evitava que els nadons s’empassessin la tetina i s’ennueguessin: són petits però succionen molt fort! L’invent va ser revolucionari: era més pràctic i segur que els artilugis que es feien per sortir del pas. No tothom va rebre bé l’invent: molts deien que era un invent abominable que perjudicava greument els nadons!

Resultat d'imatges de xumet




5. El microones: Percy LeBaron Spencer (9 de juliol de 1894 - 8 de setembre de 1970) va ser un enginier i inventor nord-americà. Va arribar a ser conegut com l'inventor del forn microones. Spencer va néixer a Howland, Maine. El seu pare va morir el 1897, i la seva mare li va deixar poc temps després. Va viure amb la seva tia i el seu oncle . Mai es va graduar de l'escola primària, però es va posar a treballar en un molí com a aprenent als 12 anys, abans d'unir-se a la Marina dels EE.UU. en 1912 per aprendre telegrafia sense fils. Es va incorporar a la companyia Raytheon en la dècada de 1920.
En 1941, els magnetrons, que eren utilitzats per generar els senyals de radi de microones,  que són el mecanisme principal del radar, estaven sent produïts a raó de 17 per dia a Raytheon. Mentre treballava allí, Spencer va desenvolupar una forma més eficient per a la seva fabricació. Les seves millores van ser algunes de les quals van augmentar la producció del magnetró a 2.600 per dia. Pel seu treball va ser guardonat amb el Premi al Servei Públic Distingit per la Marina dels EE.UU.



Resultat d'imatges de microones









Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

12 MESOS, 12 HISTÒRIES...

SANT JORDI